Cabaret electrique goes Finland

Filed in Kalendarium by on 13 oktober, 2014

 

Hej Simon Alexanderson, doktorand på KTH och en av initiativtagarna till Cabaret electrique, ni har varit inbjudna till Finland för att prata om motion capture, varför?

simonalexanderson
Genom Scen utan gränser har vi fått kontakt med T7 (The Centre for Practise as Research in Theatre, University of Tampere) och VIMMA-gänget. Förra året blev vi inbjudna som gäster till deras workshops. I år var vi inbjudna som expertgäster för att hjälpa till och leda de workshops som genomfördes i maj och augusti.

Vad skiljer er kunskap från T7s arbete kring motion capture?
Motion capture är ett stort område, det vi har gemensamt med T7 är att vi båda har

inriktat oss mot scenkonsten. Det som skiljer oss åt är att T7 är mer teoretiska i sin forskning och har ett brett internationellt nätverk, medan vi har haft en mer praktisk utgångspunkt. Mitt team består av mig, Filip Alexanderson som är skådespelare på Dramaten och Henrik Bäckbro, som är mim- och dockskådespelare. Det gör att vi får ett väldigt bra utbyte med T7 där våra kunskaper berikar varandra.

Hur kom ni i kontakt med Scen utan gränser?
Genom vårt projekt Digital närvaro fick vi kontakt med Scen utan gränser. Förutom att förmedla kontakten mellan oss och T7 har vi även varit inbjudna att tala på ett seminarium som hölls på Hanaholmen förra året i Scen utan gränsers regi. Det var mycket värdefullt för oss att få mötas i ett forum som arbetar branschöverskridande och internationellt.

Vad ska ni göra framöver?
Vi har precis inlett ett samarbetar med Mejan där vi kommer att vara gästlärare i kursen Remotion. Där ska vi hålla workshops i motion capture teknik. Sen fortsätter vi också vårt samarbete med dramatiska högskolan.

Vad kan motion capture-tekniken bidra med till teatern?
Jag ser det här som ytterligare ett verktyg att arbeta med. Man kan tillexempel införa mer abstrakta element i en historia. Istället för att använda sig av ett förtidsinspelat material kan man med den här tekniken skapa projektioner i realtid. Det gör att skådespelaren inte behöver tappa känslan och närvaron i spelet, man kan improvisera under spelets gång. Målet är att skapa en ny scenvärld som är en mix av den fysiska och digitala världen.

Varför behövs nätverk mellan branscher och länder?
Scen utan gränser har varit jättebra för oss, det har inneburit att vi har fått tillgång till andra som verkar inom fältet. Risken när man jobbar som vi gör är att man blir hänvisad till att leta information på nätet och där hittar man inte allt. Därför är det så viktigt att man möts och delar kunskap.

Av Hanna Isaksson

Fotnot: VIMMA är ett internationellt branschöverskridande nätverk som arbetar med forskning och utveckling av ny teknik för scenkonst. Riksteatern inom ramen för Scen utan Gränser är en av de samarbetspartners som arbetar med projektet.

Vill du se mer av Cabaret electrique arbete, besök Cabaretelectrique.se

Bilder från VIMMA workshop augusti 2014

Comments are closed.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada