Teaterforskare tågluffar genom Finland

Den 7–11 april arrangerades en internationell mobil scenkonstkonferens på tåget mellan Helsingfors och Rovaniemi. Temat var scenkonst, mobilitet och nomadism. På konferensen presenterade även Riksteatern sin plattform för branschsamverkan, Scen utan gränser.

Vi fick en pratstund med arrangören Laura Gröndahl, universitetslektor i drama och teatervetenskap på Tammerfors Universitet, inför konferensen.

Hur kommer det sig att ni valde en tågfärd för att inleda en konferens?
– Idén började faktiskt som ett skämt bland några teaterforskare som jag träffade på en konferens i Barcelona. När vi senare började planera en konferens, som skulle äga rum på universitetet i Rovaniemi, överrumplades vi av den entusiasm som fanns för tågförslaget. Temat i sig kom ganska naturligt eftersom vi skulle vara på resande fot. Och vi överraskades över antalet anmälningar.

Vad hoppas ni att konferensen ska resultera i?
– Konferensen har som mål att presentera ett specialnummer till vetenskapliga journalen Nordic Theatre Studies. Vem vet vad som händer framöver, vi kanske följer upp med en bok!

Vad kan dagens scenkonstinstitutioner lära sig av mobilitet och det nomadiska levnadssättet?
– Det första som jag tänker på är hur turnéer och gästspel arrangeras. Det skulle kunna bli mer flexibelt. Teatrar kan bli bättre på att föra samman människor från olika håll och kulturer. Då gäller det att ta föreställningarna utanför teaterlokalerna och till människor som inte brukar gå på teater. Den nomadiska kulturen i sig kan bidra till ett nytt förhållningssätt till identitet, hemort och nationalitet.

Hur har ni tagit fram programpunkterna till konferensen?
– Vi har välkomnat förslag på presentationer till konferensen och fick närmare 50 anmälningar. Organisationskommittén, bestående av sex scenkonstforskare, valde sedan 30 förslag som presenteras under konferensen. Arbetet som Riksteatern och Scen utan gränser driver hänger ihop med temat på vår konferens.

Text: Hanna Isaksson, kommunikatör på Scen utan gränser

photo_Gröndahl-1

Laura Gröndahl om
Nomadisk kultur:

Nomader är folkgrupper vars samhällsgrupper och försörjningsmönster är förbundna med ett icke bofast levnadssätt. En nomadisk livsstil är inte bara en historisk artefakt eller ett traditionellt levnadssätt. Den nomadiska livsstilen är också en konkret och visionär samtida rörelse. En ny nomadisk livsstil har utvecklats i takt med snabbare transportsmedel och nya kommunikationsmöjligheter. Det förändrar vårt sätt att uppleva omgivningen och vårt tankesätt om lokalitet, identitet och samspel med andra människor.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada