Nyskapande teaterutbyte mellan Sverige och Finland

Samtal med Ann-Cathrine Fröjdö, projektledare på Scen utan gränser och ansvarig för Gästspelen.

Berätta om gästspelen som ni arrangerar
– Det är ett utbyte av pjäser mellan Finland och Sverige som vi promotar i respektive land så att publiken kan få ta del av nyskriven dramatik från sitt grannland, eller sitt gamla hemland.

Vem kan boka ett gästspel?

– I Sverige är det länsteatrarna och riksteaterns arrangörsföreningar som har stått som arrangörer. På finska sidan är det stadsteatrarna som har tagit emot gästspel från Sverige. Men det går att boka pjäser även om man inte är med i dessa nätverk. Då gör man det via scenkonstportalen.se.

Vart hittar man information om pjäserna och hur bokar man ett gästspel?
– På scenkonstportalen.se finns information om pjäserna och möjlighet att boka. Vi uppmanar även de finska teatrarna att lägga upp sina produktioner där. På den finska sidan kan man även boka svenska produktioner via scenkonstportalen.se. Scen utan gränser jobbar även på att bygga en turnéslinga i Sverige så att det ska bli enkelt för de som kommer till oss att turnera runt. I Finland har vi redan byggt upp ett sådant nätverk och det fungerar riktigt bra.

Vad är syftet med gästspelen?
– Målet är att vi ska få ett ökat utbyte av pjäser mellan länderna. Men också att den finsktalande minoriteten i Sverige ska kunna ta del av finsk teater och att de svenskspråkiga i Finland får tillgång till teater på sitt språk.

Är svenskarna intresserade av finsk nyproducerad teater idag?
– Intresset håller på att väckas, ju mer den finländska teatern får synlighet ute i landet desto större blir intresset. Det produceras mycket nyskapande teater i finland och skådespelarna håller hög klass. Publiken är stor, det är ett teaterstarkt land, 4 av 5 miljoner finländare går på teater varje år. I Sverige är det 1 av 9 miljoner.

– När Riksteatern gjorde det första utbytet i Finland 2005 var det slutsålt och så har det sett ut efter det. Finländarna är väldigt nyfikna på svensk scenkonst. I vårt nätverk har vi en längre turné med en pjäs varje år. Samtidigt som det sker kortare utbyten också. Det blir en utökad livslängd för pjäserna och skådespelare, scenografer och regissörer får en möjlighet att visa upp sig för en ny publik.

Vad kan Sverige lära från Finland och vice versa när det kommer till teaterproduktion idag?
– Man kan lära av varandra men framförallt lära tillsammans. Det är det Scen utan gränser arbetar med. Att utvecklas ihop utifrån de olika teatertraditioner vi kommer ifrån. Vi behöver både innehållsmässigt och tekniskt lära oss av varandra och lära om varandra. Vi vet väldigt lite om våra grannländer, men vi har väldigt mycket internationella teaterkontakter, det är synd. Jag tror att vi skulle vinna mer på att vårda våra professionella relationer med våra närmaste grannar. För att vara internationellt starka så behöver vi samordna våra resurser så att vi får ut mer av forskning och utbildning på scenkonstområdet.

Vad händer framöver med gästspelen?
– Vi håller på och bygger en strategi för turnéerna i Sverige utifrån den modell vi har i Finland. På så sätt blir det en kontinuitet och ett flöde av gästspelen. Vi arbetar också med att göra samproduktioner som kan turnera i båda länderna. Men för att få det att fungera måste vi ha mottagande teatrar och arrangörer ute i länderna och en publik som uppskattar det vi gör. Det ska vara hög konstnärlig kvalité, därför åker vi exempelvis varje år till Tammerfors teaterfestival för att titta på nyskriven finsk teater. Då följer även arrangörer från Sverige med.

/Hanna Isaksson

Fotnot: Samarbetspartners för Gästspel på svenska sidan: är Riksteatern, finlandsinstitutet, länsteatrarna och Uusi teatri och landsting/kommuner, Rikstearn regionalt/lokalt. Och finska föreningar ute i landet. Påfinska sidan samarbetar man med ett nätverk av stads- och regionteatrar.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada