Ny Dramatik

Ny Dramatik
Projekttid: 11-13 mars 2013

Om Ny Dramatik
Syftet med mötet var att presentera ny dramatik samt utbildning, tillväxt, trender och fenomen i svensk dramatik just nu för finländska regissörer, dramaturger/dramatiker och teaterchefer.

Det syftar också till att bygga och utöka nätverk, ge ökade kunskaper till deltagarna och stimulera framtida samarbeten inom scenkonsten mellan Finland och Sverige.

Deltagarna fick besöka utbildningar, teatrar och andra intressanta organisationer. De träffade både unga och mer etablerade dramatiker, företrädare för Stockholms Dramatiska Högskola, samt för Dramatikerförbundet, Svenska Regissörsföreningen, Scen Utan Gränser, Dramalabbet med fler.  De fick även se ett par aktuella uppsättningar och samtala med dramatiker och regissörer som arbetat med dessa.

Arrangörer var Regissörsföreningen, Scen utan gränser/Riksteatern och TINFO.

Såhär tyckte en av deltagarna:
“Så här i efterhand är mina egna huvudsakliga intryck av seminariet – förutom att de finska deltagarna var väldigt nöjda och förtjusta – att den finns mycket spännande inom svensk dramatik just nu. Något man absolut kan iaktta är den tilltagande politiska, eller snarare samhällskommenterande nya dramatiken. Den har nog alltid funnits, men just nu är den starkare än på länge. Detta sker begripligt nog samtidigt som spänningarna och motsättningarna i samhället ökar. En tydlig parallell trend är också de radikala bearbetningar och nya tillämpningar av klassiska texter som dyker upp. Den bilden bekräftades av såväl dramatiker som teaterledare och kritiker som deltog i seminariet. Man vill komma åt dagsaktuella fenomen och konflikter och gestalta dem på sätt som tvingar till eftertanke. Något som vore intressant att undersöka är i vilken utsträckning publiken är med på noterna. Har vi samma potentiella underlag här som i Finland, där publiken flockas till den nyskrivna dramatiken?  Se där ett ämne för ett nytt seminarium..”

– Stefan Moberg, Regissörsföreningen

Målgrupp
Finländska regissörer, dramaturger, dramatiker och teaterchefer.

Samarbetspartners
Regissörsföreningen

Dramatikerförbundet

Riksteaterns dramaturgiat

Scen utan gränser

TINFO

Scen utan gränsers roll i projektet
Scen utan gränser var initiativtagare och en av huvudarrangörerna till dagarna.


Kontaktpersoner
Ann-Cathrine Fröjdö
Projektledare Scen utan Gränser
+46 (0)8-531 99373
+46 (0)70 637 59 76
ann-cathrine.frojdo(at)riksteatern.se

Stefan Moberg
Regissörsföreningen
stefan@regissera.se

 

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada