Ny strategi för att jobba med finska gästspel

Sylvi och Anita från scen
Bild: Sylvi och Anita

Finlands president Urho Kekkonens kärleksaffär med Anita Hallama var en offentlig hemlighet. Pjäsen Sylvi och Anita skildrar Sylvi Kekkonens och älskarinnan Anitas inbördes förhållande, och Sylvi Kekkonens systerdotter Eeva-Liisa Haimelin porträtterar sin moster Sylvi i pjäsen.

Sylvi och Anita har gjort stor succé i Finland och nu är det dags för Riksteaterturné. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Helsingfors Stadsteater. Riksteaterpremiären är den 5 april sedan fortsätter den vidare genom Sverige.
Agneta Svens, teaterkonsulent i Gävleborgs län, berättar mer om det långsiktiga arbetet kring ett gästspel från Finland. Den 9 april visas föreställningen Sylvi och Anita i Gävle.

Riksteaterföreningar i Gävleborgs län arbetar utifrån en ny strategi där samarbete över både kommun och länsgränser står i fokus, kan du berätta om det arbetet?
– Tillsammans med Ann-Cathrine Fröjdö, projektledare för Scen utan gränser, kontaktade vi kommuner som arbetar med minoritetsspråk i Gävleborgs län. Via existerande nätverk fick vi även kontakt med Älvkarleby kommun och Borlänge kommun. Lokala teaterföreningarna och de finska föreningarna är också med i samarbetet och den regionala arbetsgruppen. Vi samlas och pratar marknadsföring och strategi och har tillsammans lyckats väldigt bra.

Vad har samarbetat resulterat i?
– Förra året satte vi publikrekord efter att vi anordnat flera internationella gästspel från Finland. Förhoppningsvis får vi ännu fler teaterbesökare i år. Det var en härlig känsla att se tre stora turistbussar rulla in i Hofors. I år har vi satt målet ännu högre!

Vad är största lärdomen från samarbetet och arbetet med gästspel?
– Att det finns fantastiska människor som är otroligt engagerade och lägger ner mycket kraft för att få allt att fungera! Tillsammans har vi försökt hitta nya sätt att marknadsföra föreställningar. En annan lärdom är att vi måste tänka utifrån målgrupper och hur en bredare publik kan lockas till föreställningar. En föreställning på finska riktar ju sig väldigt många. En föreställning riktar ju sig till väldigt många, även om den är på finska.

Vad har du för tips till dem som vill arrangera internationella gästspel?
– Träffas gärna tillsammans, både kommuner, teaterföreningar och finska föreningar. Gör en gemensam marknadsföringsplan och budget. Utöver ekonomiska insatser från kommuner har vi fått pengar från Kulturrådet och Landstinget i Gävleborg. Se till att alla är med på banan och fördela uppgifter mellan er, och ha roligt såklart!

Agneta Svens NY
Bild: Agneta Svens, teaterkonsulent i Gävleborgs län

Text: Hanna Isaksson, kommunikatör på Scen utan gränser

Läs mer på >> riksteatern.se/sylviochanita.

Läs DNs recension av Sylvi och Anita >> Sylvi och Anita DN rec-1

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada