Intervju: Cecila Nilsson om Digitala verktyg

Skådespelerskan Cecilia Nilsson deltog i projektet Digitala Verktyg och har arbetat i ett flertal projekt där man använt sig av innovativa tekniska lösningar.

Hur ser du på förhållandet mellan den klassiska teateruppsättningen och de digitala teater- och operaupplevelser vi kan se idag?
– Digitala sändningar är något helt annat än en levande teaterupplevelse med människor i samma fysiska rum. Jag tror att det alltid kommer att finnas ett behov från publiken att ta del av en klassisk teaterscen, även om digitala sändningar kan vara fantastiska, förutsatt att man har gjort ett gediget bildarbete och skapar en föreställning utifrån de förutsättningar.

När blir det effektsökeri och när blir det en tillgång att använda tekniken?
– Jag tror att man måste arbeta mer med tekniken så att det blir ett medel och inte ett självändamål. Framförallt måste man fråga sig vad publiken får ut av det om man vill använda sig av tekniska lösningar i en pjäs.

Finns det några fördelar med att använda sig av mer tekniska lösningar i teatern?
– Man kan göra många spännande experiment med tekniken. I ett test satt halva publiken med från en annan stad digitalt via en skärm som var uppsatt bredvid den fysiska publiken. På så sätt blev publiken större och man kunde känna av den som både skådespelare och publik. Jag gillar också Katie Mitchells uppsättningar där hon använder sig av tekniska lösningar på ett smart och intressant sätt.

Cecilia Digitala verktyg

 

 

 

 

 

 

Cecilia Nilsson deltog i projektet Digitala Verktyg och menar att det finns många spännande experiment man kan göra med teknik.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada