Sverige & Finlands teaterchefer möttes i Umeå

Filed in Kalendarium by on 18 juni, 2014

20140506_161623

I början av maj samlades ett 30-tal teaterchefer från Sverige och Finland i Umeå. Det var tredje året i rad som Scen utan gränser arrangerade ett bilateralt möte med fokus på utbyte och kunskapsförmedling.

Årets program var ett gediget sådant och den självklara mötesplatsen var så klart kulturhuvudstaden, Umeå. Scen utan gränser  arrangerade mötet i samarbete med  Svensk Scenkonst och Länsteatrarna i Sverige.

Första kvällen fick deltagarna ta del av ”Norrländsk Passion”. Ett storslaget och unikt samarbete mellan fem länsteatrar i norra Sverige. Föreställningen blandar musik, dans, jojk, spoken word, bild, drama och humor i en tre timmar lång teaterupplevelse.

Dagarna bjöd även på mer djuplodande samtal och seminarier. I en workshop fick deltagarna arbeta fram konkreta förslag och definiera gemensamma utvecklingsområden. Fler samarbeten, kontinuitet och långsiktighet i arbetet var viktiga gemensamma punkter. Likaså utbyte och samverkan kring gästspel, samproduktioner, ledarskap, minoriteter och språk.

Deltagarna fick även göra ett studiebesök på HUMlab,Umeå universitet, där man forskar och utvecklar interaktiv arkitektur, 3D-modellering och studerar rörelsemönster i fysiska och digitala miljöer med hjälp av teknik från datorspel. Här möts humaniora, kultur och informationsteknologi genom studenter, lärare, forskare, näringslivet och konstnärer som möts i undervisning, forskning och olika typer av utvecklingsprojekt.

Teaterchefsmötet är en del i det långsiktiga arbetet med att bygga erfarenhetsutbyte mellan den finländska och svenska scenkonsten, över språkgränser för publik i båda länderna. Riksteatern är  en av samarbetspartnerna i nätverket som även administrerar och  tillhandahåller  webbplattformen Scen utan gränser.

Comments are closed.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada