Premiär/Ensi-ilta Berlin: Minna Canths ”Sylvi”

Filed in Kalendarium by on 13 juni, 2014

Sylvi loga

Minna Canth – Mikko Roiha: SYLVI

PREMIÄR | ENSI-ILTA: BALLHAUS OST, BERLIN 17.6 & 18.6.2014 -SUOMEKSI ALEMPANA –

Minna Canth – Mikko Roiha: SYLVI
Den 17 och 18 juni får teaterpubliken i Berlin möta en djärv tolkning av den finska klassikern Sylvi av Minna Canth. Regissör Mikko Roiha har under fem intensiva veckor tillsammans med sitt team skapat en fysisk och djärv version av dramat om passioner och svartsjuka. Skådespelare från fem olika teatrar har framför sig ett helt år av föreställningar i tre länder och på två språk.

Regissör Mikko Roiha, vad handlar Sylvi om?
– Sylvi påminner om Ibsens Ett dockhem. Båda handlar om en ung kvinna som sitter låst i en sträng och patriarkal samhällsordning. Men Minna Canth skriver ett steg vidare och låter sin hjältinna faktiskt mörda sin man.

– Naturligtvis handlar det om kvinnoroller i ett patriarkalt samhälle, eller om kvinnans möjligheter att själv gestalta sin identitet. För mig handlar det om ifall, och hur, en människa skall bli den hon faktiskt är.

Sju teatrars unika samarbete
På plats i Berlin finns även de producerande fem finska teatrarna, Klockrike, Kokkola, Savonlinna, Åbo Svenska och Wasa Teater, som tillsammans med tysk-finska Vapaa Teatteri och världens största teater, svenska Riksteatern, driver ett utvecklingsprojekt kring Sylvi.

Minna Canth – Mikko Roiha: SYLVI
Kesäkuun 17. ja 18. Berliinin teatteriyleisö saa kokea uudesti syntyneen Sylvin, suomalaisen klassikon Mikko Roihan rohkeana tulkintana. Ohjaaja ja hänen tiiminsä Berliinissä on viiden kiihkeän viikon aikana luonut fyysisen version Minna Canthintekstistä. Näyttelijät viidestä teatterista kiertävät tulevan teatterikauden aikana kolmessa maassa kahdella kielellä esittäen Sylvin sata kertaa.

Mikko Roiha, mistä Sylvi kertoo?
– Sylvi muistuttaa Ibsenin Nukkekotia. Molemmissa tapauksissa nuori nainen on kiinni ankarassa ja patriarkaalisessa yhteiskuntajärjestyksessä. Mutta Minna Canth kirjoittaa askeleen kauemmas ja antaa sankarittarensa todella murhata miehensä.

– Tietenkin kyse on naisrooleista patriarkaalisessa yhteisössä, tai naisen mahdollisuuksista itse luoda identiteettiään. Minusta kyse on on myös siitä, voiko ihminen tulla omaksi itsekseen, ja miten.

Seitsemän teatterin ainutlaatuinen yhteistyö
Paikan päällä Berliinissä on myös viiden tuottavan teatterin henkilökuntaa. Klockrike, Kokkola, Savonlinna, Åbo Svenska ja Wasa Teater kehittävät Sylvi-esityksen yhteydessä myös tuotanto- ja yhteistyömalleja, yhdessä suomalais-saksalaisen Vapaa Teatterin ja maailman suurimman teatterin, Riksteaternin, kanssa .

Minna Canth: SYLVI
Sovitus, ohjaus ja lavastus | Bearbetning, regi och scenografi: Mikko Roiha
Ohjaajan assistentti | Regiassistent: Jesper Karlsson
Äänisunnittelu | Ljudplanering: Matti Raita
Näyttelijät | Skådespelare: Pia Andersson (Kokkola), Lina Ekblad (WT), Lasse Fagerström (ÅST), Mervi Koskinen (Savonlinna), Matti Raita (Klockrike)
Tuotanto | Produktion: Klockriketeatern, Kokkolan kaupunginteatteri, Savonlinnan
Teatteri, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater, samt/sekä Riksteatern & Vapaa Teatteri

Suomen ensi-illat | Premiärer i Finland:
Klockrike Diana 22.8. & 4.9 | Åbo Svenska Teater 8.10 | Savonlinnan Teatteri 15.11 |
Kokkolan kaupunginteatteri 24.1.2015 | Wasa Teater 29.1.2015 | Riksteatern, Sverige, Ruotsi 3/2015

För mer info | Lisätietoja
Dan Henriksson | dan.henriksson [at] klockrike.fi | 040 – 703 30 08

KLOCKRIKETEATERN – KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERI – SAVONLINNAN TEATTERI
WASA TEATER – ÅBO SVENSKA TEATER + RIKSTEATERN & VAPAA TEATTERI

Comments are closed.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada