Minna Canth-dagen, jämställdhetsdagen/Maaliskuun 19. on Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä.

Filed in Kalendarium by on 20 mars, 2014

240px-Minna_Canth

Den 19 mars är Minna Canth-dagen, jämställdhetsdagen.
I år är det 170 år sedan författaren och dramatikern Minna Canth föddes. Fem finländska teatrar i samarbete med finsk-tyska Vapaa Teatteri och svenska Riksteatern firar dramatikern och jämställdheten med passionsdramat SYLVI.

Mikko Roiha om Sylvi:
”Jag vill älska och bli älskad”
Är kvinnlig lust (över huvud taget) möjlig? Minna Canths pjäs är skriven i slutet av 1800-talet och ställer frågan: existerar en ung kvinnas lust att greppa sin egen sexualitet och identitet bara genom andra människors definitioner.

Samtidigt är Sylvi – en av de häftigaste och mest intima berättelserna inom finsk dramatik – en skandinavisk version av Anna Karenina. Den berättas nu framför allt för en ung publik. Passionen är här en törst som tär, ett tvång att bli sedd och se sig själv. Klassikern har en obönhörlig puls, det gäller allt eller inget. Föreställningen granskar den sexuella lusten, men också svartsjukan, kontrollbehovet, viljan att äga. Blodet är ungt, köttet villigt.
”Du förstår inte hur jag lider, för du har aldrig älskat.”

SYLVI har premiär i Berlin den 17.6.2014.
Finlandspremiär är det på Klockrike Diana i Helsingfors den 22.8 i samband med Korjaamo Stage-festivalen. Följande premiärer blir Åbo Svenska Teater (25.9), Savonlinnan Teatteri (15.11), Kokkolan kaupunginteatteri (24.1.2015) och Wasa Teater (29.1.2015). En turné i Sverige planeras till april 2015, i samarbete med Riksteatern.

___________________________________________________________________________

Maaliskuun 19.  on Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta näytelmäkirjailijan syntymästä. Viisi suomalaista teatteria yhteistyössä suomalais-saksalaisen Vapaa Teatterin ja ruotsalaisen Riksteaternin kanssa juhlivat kirjailijaa ja tasa-arvoa tuottamalla intohimodraaman SYLVI.

Mikko Roiha Sylvistä:  „Minä tahdon rakastaa ja olla rakastettu“
Onko naisen halu ylipäänsä mahdollinen?
Minna Canthin 1800-luvulla kirjoittama näytelmä kysyy, onko nuoren naisen halu hahmottaa oma seksuaalisuutensa ja identiteettinsä olemassa vain toisten määrittelemänä. Samalla suomalaisen näytelmäkirjallisuuden hurjimpiin ja intiimeimpiin kertomuksiin kuuluva Sylvi on skandinaavinen versio Anna Kareninasta,  ja se esitetään ennen kaikkea nuorille katsojille. Sen kiihko on pakahduttavaa janoa, pakkoa nähdä itsensä ja tulla nähdyksi. Klassikkotekstin syke on ehdoton, mikään puolinainen ei sille riitä. Seksuaalisen halun lisäksi esitys käsittelee mustasukkaisuutta, kontrollia, omistamista. Sen veri on nuorta, sen liha antautuvaa.
„Sinä et ymmärrä minun tuskiani, sillä sinä et koskaan ole rakastanut“

SYLVIn ensi-ilta on Berliinissä 17.6.2014. Suomen ensi-ilta on Klockrike Dianalla, Helsingissä, Korjaamo Stage -festivaalin yhteydessä. Seuraavat ensi-illat ovat Åbo Svenska Teater (25.9.), Savonlinnan Teatteri (15.11.), Kokkolan kaupunginteatteri (24.1.2015) ja Wasa Teater (29.1.2015). Ruotsin kiertueelle lähdetään huhtikuussa 2015, yhtesityössä Riksteaternin kanssa.

___________________________________________________________________________

Om Minna Canth (1844-1897)
År 2014 är det 170 år sedan dramatikern Minna Canth föddes. Sylvi hör till verken från hennes senare period och har vissa likheter med Ibsens Ett dockhem. Sylvi har veterligen inte spelats på svenska sedan urpremiären på Svenska Teatern i Helsingfors år 1893.  Klockriketeatern och Labbet ordnade en läsning av pjäsen år 2009.

Minna Canth (1844-1897)
Vuonna 2014 tulee kuluneeksi 170 vuotta Minna Canthin syntymästä. Sylvi lukeutuu hänen myöhäistuotantoonsa, ja muistuttaa jossain mielessä Ibsenin Nukkekotia. Sylvin kantaesitys oli vuonna 1893 Helsingin Ruotsalaisessa Teatterissa. Sitä ei tiettävästi ole esitetty alkuperäiskielellä ruotsiksi sen jälkeen. Lukudraamana teksti kuultiin Klockrikessa vuonna 2009.

___________________________________________________________________________

Mikko Roiha (f. 1971) är prisbelönt finsk regissör, som gjort sig känd för sina moderna versioner av finska klassiker. På teaterfältet är han även känd som en passionerad förespråkare för mer samarbete mellan teatrarna, bland annat den s.k. Roiha-modellen, som nu utvecklas med projekt Sylvi. Roiha fick Statens scenkonstpris år 2008.

Mikko Roiha (s. 1971) on palkittu suomalainen ohjaaja, joka tunnetaan erityisesti moderneista tulkinnoistaan suomalaisista klassikoista. Teatterikentällä hänet tunnetaan myös intohimoisena teattereiden välisen yhteistyön puolestapuhujana. Hankeen aikana kehitetäänkin nyt ns. Roiha-mallia. Roihalle myönnettiin näyttämötaiteen valtionpalkinto vuonna 2008.

___________________________________________________________________________

Sylvi av Minna Canth
Bearbetning, regi och scenografi: Mikko Roiha
Översättning till finska: författarens originalöversättning
Skådespelare: Pia Andersson (Kokkola), Lasse Fagerström (ÅST), Matti Raita (Klockrike), Lina Ekblad (WT), Mervi Koskinen (Savonlinna).
Premiär: Berlin 17 juni 2014, Helsingfors 22 augusti 2014. | Spelperiod: 2014-2015.
Samproduktion mellan Klockriketeatern, Kokkolan kaupunginteatteri, Savonlinnan Teatteri, Wasa Teater och Åbo Svenska Teater. I samarbete med Vapaa Teatteri (DE), och Riksteatern (SE).

Minna Canth: Sylvi
Sovitus, ohjaus ja lavastus: Mikko Roiha | Kirjailijan alkuperäiskäännös suomeksi Näyttelijät: Pia Andersson (Kokkola), Lasse Fagerström (ÅST), Matti Raita (Klockrike), Lina Ekblad (WT), Mervi Koskinen (Savonlinna).
Ensi-ilta: Berliinissä 17. kesäkuuta 2014, Helsingissä 22. elokuuta 2014
Yhteistuotanto: Klockriketeatern, Kokkolan kaupunginteatteri, Savonlinnan Teatteri, Wasa Teater ja Åbo Svenska Teater. Yhteistyössä Riksteaternin  (SE) ja Vapaa Teatterin (DE) kanssa.

 

 

Comments are closed.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada