Temadag för Tove Jansson – 100 år

Filed in Kalendarium by on 3 mars, 2014

tove-jansson-paletten-Moomin-characters-480x260

I år är det 100 år sedan Tove Janssons föddes. Till hennes ära arrangerar Finlandsinstitutet en Muminfest för hela familjen och ett seminarium om Tove Janssons konstnärskap den 8 mars 2014.

Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm

Info: 08-545 212 00

PROGRAM 8 mars
Mukulatfest goes Mumin

Kl. 11-14
Fri entré!
För en dag förvandlas Finlandsinstitutet till Mumininstitutet när Mukulatfest goes Mumin tar över huset. Evenemanget är en rolig, tvåspråkig familjefestival med bl.a. skattjakt, sagostund och Lilla Mys konstverkstad för mindre barn och en serieworkshop för större barn och tonåringar. Såklart besöker också Mumin institutet under dagen.

I Galleriet Hur gick det sen?
en interaktiv utställning som baserar sig på Tove Janssons klassiker.

Seminarium om Tove Jansson
Kl. 15-17
Biljetter: 100 kr, förköp i biblioteket, öppet tis-tors 12-18, fre-lör 11-15, kontantbetalning.
Tove Jansson var en mångsidig konstnär och en intressant personlighet. Idag är hon en av de mest folkkära och kända konstnärer både i Finland och utomlands.  I efterkrigstida Finland ville hon skapa konst på sina egna villkor. Som bildkonstnär, illustratör och författare arbetade hon ständigt för att bredda och förnya sitt konstnärliga uttryck fram till sina sista år.

I ett seminarium berättar Tuula Karjalainen om Tove Janssons konstnärskap och Sophia Jansson, en brorsdotter till Jansson, berättar om sin faster på ett mer personligt plan.  I den nya biografin över Tove Jansson placerar Karjalainen in Jansson i 1900-talets politiska, sociala och kulturella sammanhang. Boken visar också hur nära sammanbundet Janssons liv och konst var. Moderator i seminariet är Bengt Packalén.

Comments are closed.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada