Sverigepremiär för monologen Huovinens utvalda

Filed in Kalendarium by on 6 oktober, 2014

20141006_152315
Foto: Ilkka Heiskanen spelar monologen Huovinens utvalda

Den 8 oktober är det Sverigepremiär för monologen Huovinens utvalda av finländske författaren Veikko Huovinen, känd för sina humoristiska romaner och noveller. I pjäsen gestaltar Ilkka Heiskanen Huovinens många karaktärer. Det är en driven föreställning med högt tempo som både roar och berör. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska.

Pjäsen har varit på turné i Finland och spelats ett 80-tal gånger. Blir det lättare eller svårare att spela en pjäs efter så många gånger.

– Jag skulle säga svårare, det är en väldigt lång och krävande monolog, dagen efter en föreställning vill jag bara sova eftersom jag är helt slut. Men jag älskar den utmaningen. Jag har alltid sökt mig till monologer och det har blivit något av en specialitet.

Hur tror du att pjäsen kommer bli mottagen i Sverige?

– Jag tror att det kommer att gå bra, den äldre finska generationen som flyttade till Sverige på 50- och 60-talet då texterna skrevs kommer såklart att känna igen sig i språket och historierna. Men jag har också en väldigt ung publik i Finland som  brukar följa mig och vet att den passar alla åldrar. Sen så hoppas jag att även svenskar utan finsk anknytning kommer.

Vad gör du förutom att spela Huovinens utvalda?

– Just nu håller jag på och spelar in en TV-serie i Finland och spelar även två andra monologer. Så jag kommer att behöva flyga en del mellan Sverige och Finland under turnéperioden.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Vad gäller Huovinens utvalda så hoppas vi kunna sälja in en turné till USA under 2017 när Finland fyller 100 år som egen nation.

Av Hanna Isaksson

Se turnédatum >>

Comments are closed.

uggs canada ugg canada ugg boots uk moncler sale the north face canada